Introvert en extravert

Introvert en extravert. Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar er bestaan ook veel vooroordelen en misverstanden over. Wat betekent het nou precies? En hoe kun je er achter komen of je meer introvert of extravert bent?

De originele definitie van

Carl Jung

Jung onderscheidde in zijn onderzoek dat er twee houdingen zijn die men kan innemen in zijn/haar omgang met en aanpassing aan de wereld. Ons bewustzijn stelt zich dus op een bepaalde manier in ten opzichte van de buitenwereld. Dit bepaalt op welke manier we ons aanpassen aan die buitenwereld.

  1. Je richt je op die buitenwereld en bent vooral op de mensen en gebeurtenissen daarin betrokken – extraversie.
  2. Je richt je op je binnenwereld en kunt de buitenwereld alleen betreden wanneer dat gebeurt vanuit een vooraf bepaalde innerlijke houding tegenover die buitenwereld – introversie.

Wat is het verschil tussen

introvert en extravert?

Dat klinkt misschien nog wat abstract, maar het gaat er eigenlijk om welke waarde je aan de binnen- of buitenwereld hecht. Voor de extravert heeft de buitenwereld de meeste waarde, voor de introvert is het zijn binnenwereld die de hoogste waarde heeft. Of in andere woorden. Het bewustzijn van de extravert is ingesteld op de mensen, feiten en gebeurtenissen in de buitenwereld. De maatstaf der dingen ligt in de wereld buiten hem. Terwijl de maatstaf van de introvert is ingesteld op de subjectieve beleving van hem/haarzelf.

Het gevolg hiervan is dat de twee typen zich op een andere manier aanpassen aan de wereld. Je kunt introvert en extravert daarom ook zien als aanpassingsvormen: manieren waarop we ons aanpassen aan de buitenwereld. Het extraverte type heeft de neiging om op te gaan in zaken van de buitenwereld en haalt hier energie uit. In tegenstelling, is het introverte type juist constant bezig zich te verdedigen tegen diezelfde buitenwereld, omdat die buitenwereld energie kost (in plaats van oplevert zoals bij de extravert).

Ben ik

introvert of extravert?

Introversie en extraversie zijn theoretisch gezien twee tegengestelde aanpassingsvormen; het zijn twee extremen. Maar er zijn maar weinig mensen die puur introvert of puur extravert zijn. De meeste mensen kenmerken zich door een lichte variant, waardoor je nauwelijks of niet van één type kunt spreken. Ook kan de mate van extraversie of introversie variëren op verschillende momenten. In sommigen aspecten van je leven ben je misschien wat meer introvert, en soms wat meer extravert.

Balans tussen

introversie en extraversie

Daarnaast is het ook van belang om beide mechanisme in balans te houden en af te wisselen. Een introvert zal ook oog voor de wereld moeten hebben, en een extravert zal zich beslist ook moeten bezighouden met zijn binnenwereld en zich af en toe terugtrekken. Niemand kan eigenlijk uitsluitend introvert of uitsluitend extravert zijn. De natuur vraagt ook hierin om balans.

Of je nou introvert of extravert bent, het is goed om hier bewust mee om te gaan en datgene wat vanuit je onbewuste werkt te erkennen en een plek te geven. Kom ontdekken bij Talent Minded hoe jij jouw introversie en extraversie een betere plek in jouw leven kunt geven.

Meer weten? Laten we kennismaken