Natuurlijk talent of aangeleerd?

Herken het verschil tussen natuurlijke talenten en aangeleerde gedrag

Iedereen heeft aangeleerd gedrag dat we laten zien omdat we denken dat onze omgeving dat verwacht en waardeert. Dit is gedrag wat je ‘moet’ laten zien, vooral van jezelf. Het is jouw aangeleerde manier om om te gaan met bepaalde situaties. Dat kan soms heel handig zijn. Maar veel leuker is gedrag dat jij wilt laten zien! Wat echt bij jou past en dicht bij jezelf ligt. Een aangeleerde competentie is dat wat we denken te moeten doen of wat anderen van ons verwachten. Ons natuurlijk talent is dat waar ons hart ligt, waarbij we in onze kracht staan en waar we het meeste energie uit halen.

Waar willen en kunnen samenkomen zit

jouw talent

Talent verenigt willen en kunnen. Het komt vanuit een persoonlijke drijfveer (willen) en gaat als bijna vanzelf, zonder moeite ervoor te hoeven doen (kunnen). Je talent is iets waar je goed in bent en waaraan je ontzettend veel plezier beleeft als je het doet. Je hoeft er niet over na te denken. Je mag het vooral veel doen door het te laten zien, horen en voelen. Werken vanuit je talent en dicht bij jezelf blijven, geeft het meeste energie. Of je nu je natuurlijke talenten gebruikt in hobby of werk, doe er iets mee. Want werken met je talenten maakt gelukkig.

Waar kunnen en moeten samenkomen zit een

mogelijke valkuil

Aangeleerd gedrag wat niet natuurlijk als vanzelf komt, kent ook bijna iedereen. Eigenschappen waar je heel goed in bent, omdat je jezelf dat hebt aangeleerd. Hier heb je je door de jaren heen flink in ontwikkeld, maar eigenlijk krijg je er niet zo veel energie van. Het voel veel meer als hoe je moet zijn van jezelf of anderen of wat van je verwacht wordt. In deze competenties, die niet dicht bij je natuurlijke ik liggen, zit een mogelijke valkuil. En ze zijn ook vaak heel moeilijk herkenbaar. Bewustwording hiervan is belangrijk. Je natuurlijke talenten ontwikkelen geeft het meeste energie en daagt je positief uit.

Natuurlijk talent of aangeleerd gedrag?

Het verschil tussen natuurlijke talenten of aangeleerde gedrag, is dus het verschil tussen willen en moeten. Ben jij je bewust van de dingen die je echt graag wilt en als bijna vanzelf gaan en de dingen die je van jezelf moet? Het verschil lijkt heel groot, maar is in de praktijk vaak niet zo vanzelfsprekend. Je bent je niet altijd bewust van het gedrag dat je laat zien omdat je het gevoel hebt dat het ‘moet’. Maar het kost wel meer energie. Haal het beste uit jezelf en ontdek jouw natuurlijke talenten. Talent Minded kan jou hier mee helpen.

Meer weten? Laten we kennismaken